Banana crumb muffins – muffin banana sbriciolosa

Ingredienti:

  • 200 gr farina
  • 2 cucchiaini di bicarbonato
  • 2 cucchiaini di lievito
  • 1 cucchiaino di sale
  • 3 banane schiacciate
  • 150 gr zucchero
  • 1 uovo leggermente sbattuto
  • 75 gr burro sciolto

Per la copertura:

  • 75 gr zucchero di canna
  • 2 cucchiai farina
  • un po di cannella
  • 1 cucchiaio di burro

Riscaldate il forno a 190°c. Mescolate farina,bicarbonato,lievito,e sale. In un altra ciotola lavorate banane,zucchero,uovo e burro.Aggiungere l’impasto di banane alla farina, incorporate bene. Mettete l’impasto nelle pirottine. In una ciotolina mescolate zucchero di canna, 2 cucchiai di farina e cannella. Aggiungeteci il cucchiaio di burro e girate fino a quando diventa “sbriciolosa”. Mettere delle briciole sui muffin.
Infornate per circa 20 minuti.

 

 

 

 

Serves: 10 

 

  • Muffins
  • 200g (7oz) plain flour
  • 1 teaspoon bicarbonate of soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 bananas, mashed
  • 150g (5oz) caster sugar
  • 1 egg, lightly beaten
  • 75g (3oz) butter, melted
  • Crumb Topping
  • 75g (3oz) brown sugar
  • 2 tablespoons plain flour
  • 1/8 teaspoon ground cinnamon
  • 1 tablespoon butter
  1. Preheat the oven to 190 degrees C (gas mark 5). Line a tray with large bun cases.
  2. In a large bowl, mix together 200g flour, bicarbonate of soda, baking powder and salt. In another bowl, beat together bananas, sugar, egg and melted butter. Stir the banana mixture into the flour mixture just until moistened. Spoon mixture into paper cases.
  3. In a small bowl, mix together brown sugar, 2 tablespoons flour and cinnamon. Rub in 1 tablespoon butter until mixture resembles coarse crumbs. Sprinkle topping over muffins.
  4. Bake in the preheated oven for 18 to 20 minutes, until a skewer inserted into centre of a muffin comes out clean. Cool before serving.