Calissons

Calissons

Calissons are a typical french candy pretty easy to make. Here is the recipe:

180g ground almonds
80g icing sugar
50g apricot jam
1/4 tsp almond extract
2 tsp orange blossom flower water

for the royal icing
one egg white
200g icing sugar

Blitz the ground almonds and icing sugar for a couple of seconds, then mix in the jam, almond extract and orange blossom flower water until it forms a smooth paste (it should feel like slightly sticky pâte sucrée).
Place the ball onto a large piece of cling film, which you then fold over. Using a rolling pin, or your hands, roll out until 1cm thick.
Uncover and leave at room temperature for a couple of hours.
Using an 5cm long almond-shaped cutter, or falling that a knife, cut-out shapes and slide them onto a baking sheet lined with baking paper.

Prepare the icing by mixing the egg white with icing sugar until smooth. It should be soft to touch, but not too runny. Gently dip the top of one calisson into it, then remove, allowing the icing to drip for a couple of seconds. Place back onto the baking sheet, iced-side up. Repeat with the remaining calissons and allow them to set at room temperature overnight.

calisson

180 gr di mandorle finemente tritate

80 gr di zucchero a velo

50 gr di marmellata di albicocca

1/2 fialetta di estratto di mandorle

2 cucchiaini di acqua di fiori di arancio

 

Per la glassa:

1 albume

200 gr di zucchero a velo

 

Mescolate la farina di mandorle e zucchero a velo per un paio di secondi, poi aggiungere la marmellata, estratto di mandorla e acqua di fiori d’arancio fino a formare una pasta omogenea (si dovrebbe sentire come leggermente appiccicoso).
Mettere la palla su un grosso pezzo di pellicola trasparente, che poi chiuderete. Con il matterello, o le mani, stendere l’impasto fino ad uno spessore di 1cm.
Scoprire e lasciare a temperatura ambiente per un paio d’ore.
Utilizzando una taglierina 5cm lungo a forma di mandorla, o usando un coltello, ritagliate le forme e poggiare su una teglia foderata con carta da forno.

Preparate la glassa mescolando il bianco d’uovo con lo zucchero a velo fino a che diventa liscio. Dovrebbe essere morbido al tatto, ma non troppo liquida. immergere delicatamente la parte superiore di una calisson in esso, quindi rimuovere, permettendo la glassa di gocciolare per un paio di secondi. Metteteli di nuovo sulla teglia, parte  glassata rivolta verso l’alto. Ripetere con gli altri calissons e consentire loro di raffermarsi a temperatura ambiente per una notte.