Angel Food Cake
Angel Food Cake recipe from scratch.
Ingredients:
- 1 1/4 cups (125 grams) sifted cake flour
- 1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
- 12 large egg whites
- 1 teaspoon cream of tartar
- 1 tablespoon fresh lemon juice
- 1/2 teaspoon pure vanilla extract
- 1/2 teaspoon pure almond extract
- Heat oven to 350 degrees F and locate your angel food cake pan. Do not butter or spray or grease pan in any way.
- In a large bowl sift together 3/4 cup (150 grams) granulated white sugar and the sifted cake flour. (this is half of the sugar and all of the flour)
- In the bowl of your stand mixer fitted with the whisk attachment, beat the egg whites until foamy, about 2 minutes.
- Add the cream of tartar, lemon juice, vanilla and almond extract, and salt and continue to beat until soft peaks form, roughly 2-3 minutes.
- Gradually beat in the remaining 3/4 cup (150 grams) granulated white sugar, a tablespoon at a time, until glossy stiff peaks form.
- You may need to scrape down the sides of the bowl.
- Remove bowl from stand mixer.
- Sift the flour mixture (1/4 cup at a time) over the egg whites and using a rubber spatula, gently fold (do not stir) the flour into the egg whites.
- Pour the batter into the pan and run a metal spatula or knife through the batter to get rid of any air pockets. Smooth the top and bake in the preheated oven for about 40 – 45 minutes. The cake is done when the cake springs back when gently pressed or there are cracks over the top.
- Immediately upon removing from the oven invert the pan and allow the cake to cool for about 1 1/2 hours.
- When completely cool, run an offset spatula or knife around the sides and center tube of the pan to loosen the cake and then remove the cake from the pan.
- Next, use a knife along the bottom and remove.
Torta degli angeli.
INGREDIENTI:
125 gr di farina per torte
300 gr di zucchero
12 albumi
2 cucchiaini di crema di tartaro
1 cucchiaio di succo di limone
1/2 fialetta di estratto di vaniglia
1/2 filetta di estratto di mandorla
Preriscaldate il forno a 180°c e mettete da parte l’apposita teglia per la torta degli angeli. Non serve imburrare la teglia.
In una grande ciotola setacciare insieme 150 grammi di zucchero bianco granulato e la farina setacciata.
Montare gli albumi a neve, Aggiungere la crema del tartaro, succo di limone, vaniglia e estratto di mandorla, e il sale e continuare a montare per altri 2-3 minuti. A questo punto aggiungete lo zucchero rimanente un cucchiaio alla volta fino a quando si formano dei picchi lucidi.
Setacciare la farina sopra il composto e utilizzando una spatola di gomma delicatamente incorporate il tutto.
Versate il composto nella teglia ed infornate per circa 40 – 45 minuti. Appena rimosso dal forno capovolgete la torta su un vassoio senza rimuoverlo dalla teglia e lasciate raffreddare per circa 1 ora e mezza. Rimuovete solo quando completamente fredda.