Cuculi di Pasqua

Cuculi di Pasqua.

Cuculi di Pasqua are an Easter sweet recipe typical from South Italy.

Ingredients:

1 kg of flour
4 eggs
150 g of sugar
200 ml of milk
150 g butter, melted
50 ml of anise liqueur (optional)
grated rind of 1 lemon
half a cube of yeast
100 ml of water
5/6 raw eggs with shells for garnish

In a planetary (if you have one) or in a large bowl, whisk the eggs with the sugar, slowly add the milk, melted butter, anise liqueur and yeast dissolved in water (add half a teaspoon of sugar in water to activate the yeast).

After obtaining a homogeneous mixture, slowly add the sifted flour, trying to make a soft dough. (you will realise immediately  if you need to add more flour than necessary, you will have to stop when the dough is soft but not sticky on your hands).

Cover the dough and let it rest for about 3 hours.

Once risen, divide the dough into 5/6 portions and roll into balls. Spacing them on a pastry board (previously floured, otherwise they stick !!) cover them and let them rest for an hour.

After this time, form sausages with the dough, arrange them in the shape of U, place a raw egg in the curvature and twist the two parts by passing the ends over each other.

Place on a board and let rise for another two hours.

Brush them with milk or egg place them on a baking sheet and bake in a preheated oven at 160 °c for 45-60 minutes, until Golden.

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Ingredienti:

1 kg di farina
4 uova
150 g di zucchero
200 ml di latte
150 g di burro fuso
50 ml di liquore all’anice (facoltativo)
buccia grattugiata di 1 limone
Mezzo cubetto di lievito di birra
100 ml di acqua

5/6 uova crude con guscio per guarnire

 

In una planetaria  (se ne possedete una) o in una ciotola capiente montare le uova con lo zucchero,  aggiungere lentamente il latte, il burro fuso, il liquore all’anice e il lievito di birra sciolto in acqua (aggiungere mezzo cucchiaino di zucchero nell’acqua per attivare la lievitazione)

Una volta ottenuto un impasto omogeneo, aggiungere lentamente la farina setacciata, cercando di ottenere un impasto morbido. (Vi rederete subito conto se sarà necessario aggiungere più farina del dovuto, dovrete smettere quando l’impasto sarà morbido ma non appiccicherà alle mani:))

Coprire l’impasto e lasciarlo riposare per 3 ore circa.

Una volta lievitato, dividere l’impasto in 5/6 porzioni e formare delle palline. Distanziarle su una spianatoia (precedentemente infarinata, altrimenti si attaccano!!) coprirli e farli riposare per un’oretta.

Trascorso questo tempo, formare dei salsicciotti con le mani, disporli a forma di U, adagiare un uovo crudo nella curvatura (come in foto) e intrecciare le due parti facendo passare le estremità una sull’altra.

disporre su una spianatoia e lasciarli lievitare per altre due ore.

Spennellare con latte o uovo i cuculi, disporli su una placca da forno e infornare in forno preriscaldato a 160° per 45/60 minuti, fino a completa doratura.