Cupcakes al gusto eggnog, famosissima bevanda americana natalizia!
Ingredients
- 3/4 cup plus 3 tablespoons all-purpose flour
- 2/3 cup granulated sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 1/4 teaspoon salt
- 1/3 cup unsalted butter, softened
- 2 teaspoons vegetable oil
- 1/3 cup eggnog, room temperature
- 1 large egg, room temperature
- 1 teaspoon vanilla extract
- 8 ounce cream cheese, room temperature
- 1/2 cup unsalted butter, room temperature
- 1 teaspoon vanilla extract
- 3 cups confectioners’ sugar
- pinch of nutmeg
- 2 tablespoons eggnog
- Edible glitter,brown sugar,cinnamon or nutmeg (optional garnish)
Instructions
- Preheat oven to 350 degrees.
- Line cupcake cups with 9 cupcake liners.
- In a mixing bowl, combine flour, sugar, baking powder and salt.
- Beat in butter and oil until the mixture resembles moist crumbs.
- In a measuring cup, lightly whisk together, eggnog, egg and vanilla. Add to the butter mixture. Beat until batter is smooth and fluffy.
- Using an ice cream scoop distribute the batter into 9 baking cups.
- Bake 16 to 20 minutes or until a toothpick inserted into the center comes out clean.
- Cool completely on wire rack before frosting.
- Combine cream cheese and butter until creamy.
- Gradually add confectioners’ sugar until well combined.
- Add vanilla, nutmeg and eggnog.
- Mix until smooth and creamy.
- Either pipe on or spread and sprinkle with glitter,brown sugar,cinnamon or nutmeg.
Ingredienti
Per i cupcake:
- 3/4 bicchiere e 3 cucchiai di farina
- 2/3 bicchiere di zucchero
- 1/2 bustina di lievito
- 1 pizzico di sale
- 1/3 bicchiere di burro morbido
- 1 cucchiaio di olio di semi
- 1/3 bicchiere di eggnog
- 1 uovo
- 1 fialetta di vaniglia
per il frosting:
- 1 bicchiere di formaggio spalmabile
- 1/2 bicchiere di burro morbido
- 1 fialetta di vaniglia
- 3 bicchieri di zucchero a velo
- 1 pizzico di noce moscata
- 2 cucchiai di eggnog
- glitter, zucchero di canna, cannella o noce moscata per decorare
Riscaldate il forno a 180°c.
Combinate farina, zucchero, lievito, sale. Aggiungete burro e olio e lavorate limpasto fino a quando tutto risulta cremoso.
In un bicchieri sbattete eggnog, vaniglia e uovo e aggiungetelo al resto dell’impasto e continuate a lavorare fino a quando è tutto cremoso e soffice.
Dividete l’impasto nei pirottini e infornate per circa 20 minuti e poi fate raffreddare completamente.
per il frosting: Lavorate burro e formaggio fino a quando risulta cremoso. Aggiungete gradualmente lo zucchero a velo e continuate a lavorare fino a quando è tutto ben incorporato. Aggiungete vaniglia, eggnog e noce moscata.
Decorate ora i vostri cupcake!