Ricotta Pie

Ricotta Pie.

Ricotta Pie is a Sicilian delicious dessert.

Ingredients.

For the pasta frolla:

1 whole egg

1 egg yolk

2 cups all-purpose flour

8 tablespoons unsalted butter

1/3 cup sugar

A pinch of salt

Zest of 1/2 lemon

A few tablespoons of cold water

 

For the filling:

3 pounds of drained ricotta

1/2 cup sugar

4 large eggs

1 tablespoon vanilla extract

1/2 teaspoon ground cinnamon

1/2 cup mini chocolate chips

 

Lightly butter a 9″ springform pan and set aside.

Mix all pasta frolla ingredients together, except the water, with your hands  until the dough comes together. Add water tablespoon by tablespoon if too dry until the dough comes together. Knead until smooth. Flatten and wrap in plastic wrap. Refrigerate for 1 hour.

 

1. Preheat the oven to 375 degrees Fahrenheit.

2. On a lightly floured surface, roll out the dough into a circle that will fit in the prepared pan.  Keep the dough as thin as possible. Roll around the rolling pin and unwrap into the prepared pan. Cut off any excess dough around the top. Prick the bottom of the dough with a fork and chill until ready to fill.

3. In a large bowl, beat together the ricotta and sugar until smooth. Add in the eggs, one at a time, beating well after each egg. Add in the vanilla and cinnamon. Stir in the mini chocolate chips.

4. Pour the filling into the chilled shell.

5. Bake the pie for about 45 minutes or until set in the middle.  Cool, dust with cinnamon and serve!

 

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INGREDIENTI

Per la frolla:

1 uovo + 1 tuorlo

2 bicchieri di farina

8 cucchiai di burro morbido

1/3 bicchiere di zucchero

1 pizzico di sale

scorza di mezzo limone

un paio di cucchiai di acqua

 

Per il ripieno:

circa 1kg e 400 gr di ricotta

1/2 bicchiere di zucchero

4 uova

1 fialetta di vaniglia

1 cucchiaino di cannella

1/2 bicchiere di gocce di cioccolato

 

Preparate la frolla impastando con le mani tutti gli ingredienti tranne l’acqua. Solo se troppo dura aggiungete l’acqua. Lavorate fino a diventare tutta liscia. Avvolgete nella pellicola e ponete in frigo per 1 ora.

Preriscaldate il forno a 180°c.

Stendete la pasta frolla e coprite la forma della torta sul fondo e sui lati tagliando la pasta in eccesso. Forate con una forchetta il fondo e mettete in frigo fino a quando il ripieno è pronto.

Per il ripieno lavorate la ricotta e lo zucchero fino a diventare liscio. Aggiungete il resto e continuate a lavorare fino a diventare liscio. Aggiungete le gocce di cioccolato oppure canditi se desiderate. Versate nella forma e infornate per circa 45 minuti.

Fate raffreddare, spolverate con la cannella e servite!

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