Chocolate Poke Cake

Chocolate Poke Cake.

Chocolate Poke Cake recipe:

Cake
  • 1¾ cups flour
  • 1¾ cups sugar
  • ¾ cup unsweetened cocoa powder
  • 2 teaspoons baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 2 eggs
  • 1 cup brewed coffee, cooled
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1 cup milk
  • ½ cup vegetable oil
  • ½ teaspoon vanilla extract
Chocolate Pudding Layer
  • ⅔ cup sugar
  • ⅓ cup cocoa
  • 3 tablespoons cornstarch
  • pinch of salt
  • 2¼ cups milk
  • 1 tablespoon butter

Frosting
  • ⅓ cup milk
  • ⅓ cup butter, softened
  • 1¼ cups sugar
  • 1 cup semi-sweet chocolate chips
Cake
  1. Preheat oven to 350 degrees F. Grease & flour a 9×13 inch pan.
  2. Combine milk & lemon juice and set aside.
  3. Combine flour, sugar, cocoa, baking soda & baking powder in a large bowl.
  4. Add eggs, coffee, soured milk, oil and vanilla. Beat medium speed for 2 minutes. Pour into prepared pans.
  5. Bake 30 to 40 minutes, or until toothpick inserted into center of cake comes out clean. Be sure to check the cake at 30 minutes so it doesn’t over cook.
Chocolate Pudding
  1. In a saucepan, combine sugar, cocoa powder, cornstarch and salt, mix well. Add in cold milk, stir until combined.
  2. Turn heat to medium high stirring constantly until mixture comes to a boil.
  3. Allow to boil for 1 minute while stirring, remove from heat and stir in butter.
  4. Allow to cool for 5 minutes stirring occasionally. Poke the cake all over with the end of a wooden spoon. Pour warm pudding over warm cake. Tap the pan allowing the pudding to seep into the cake. Cover and refrigerate for 4 hours or overnight. (Frost after slightly cooled, about 30 minutes)
Poured Frosting
  1. In a saucepan, combine milk, butter, & sugar over medium high heat. Bring to a rolling boil and allow to boil 45 seconds. Remove from heat and add chocolate chips. Whisk until smooth and shiny and immediately pour over the cake. Refrigerate until set.

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Ingredienti:

Torta:

  • 1 bicchiere e 3/4 di farina
  • 1 bicchiere e 3/4 di zucchero
  • 3/4 bicchiere di cacao amaro
  • 1/2 cucchiaio di bicarbonato
  • 1/2 bustina di lievito
  • 2 uova
  • 1 bicchiere di caffè
  • 1 cucchiaio di succo di limone
  • 1 bicchiere di latte
  • 1/2 bicchiere di olio vegetale
  • 1 fialetta di vaniglia

Per il ripieno:

  • 2/3 bicchiere di zucchero
  • 1/3 bicchiere di cacao
  • 3 cucchiai di amido di mais
  • 1 pizzico di sale
  • 2 bicchieri e 1/4 di latte
  • 1 cucchiaio di burro

Per la copertura:

  • 1/3 bicchiere di latte
  • 1/3 bicchiere di burro morbido
  • 1 bicchiere e 1/4 di zucchero
  • 1 bicchiere di gocce di cioccolato

 

Preriscaldate il forno a 220°c ed imburrate ed infarinate una teglia.

Combinate latte e succo di limone e mettete da parte.

Combinate tutti gli ingredienti secchi. Aggiungete uova, caffè, il latte col succo di limone, olio e vaniglia. Lavorate bene il tutto. Versate nella teglia ed infornate per 30 – 40 minuti.

Preparate il ripieno combinando in una pentola zucchero, cacao, amido di mais  e sale e poi versate il latte mescolando bene. Portate ad ebollizione per circa 1 minuto. Togliete dal fuoco e aggiungete il burro. Fate raffreddare per 5 minuti.

Con il manico di un cucchiaio di legno fate dei buchi sulla torta e versateci sopra il composto appena preparato. Coprite e ponete in frigo per circa 4 ore.

Per la copertura in un pentoline versate tutti gli ingredienti tranne il cioccolato. fate bollire per circa 1 minuto, poi togliete dal fuoco e aggiungete il cioccolato. Mescolate fino a diventare liscia e versate sulla torta.

Ponete in frigo fino  a quando si rafferma.

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